Zdrowie

Odchudzanie po śródziemnomorsku

Wielu ekspertów, a także zwykłych osób, które mają za sobą już niejedną dietę, zgodnie podkreślają, że najzdrowsza jest dieta śródziemnomorska.

Jej bogactwo polega na tym, że oparta jest na zdrowych produktach, na świeżych rybach oraz innych owocach morza oraz na oliwie z oliwek. Jest to naturalny sposób żywienia mieszkańców krajów Basenu Morza Śródziemnomorskiego i dowód na to, że odchudzanie nie musi być nudne. Podstawą żywienia są kasze, makarony, ziemniaki i pieczywo. Zaraz po produktach zbożowych kolejną grupą artykułów, które należy spożywać najczęściej są warzywa i owoce, rośliny strączkowe i orzechy. W dalszej kolejności jest oliwa z oliwek, a następnie sery i jogurty, ryby, jaja, na samej górze piramidy żywieniowej jest czerwone mięso, którego powinniśmy unikać. Dieta śródziemnomorska oparta jest właśnie na tych zasadach. Oczywiście nie oznacza to, że mamy zupełnie przestawić się na kuchnię włoską czy grecką. Wystarczy jeżeli zastosujemy się do ogólnych zasad. Jak najmniej mięsa i tłuszczów zwierzęcych, za to więcej warzyw i owoców, co nie powinno nam sprawiać aż tak wielkiej trudności.

Odchudzanie nigdy nie jest prostą sprawą, ale wystarczy, że zmienimy kilka naszych niedobrych nawyków i możemy sobie pomóc. Nie tylko swojej sylwetce, ale również swojemu zdrowiu. W diecie śródziemnomorskiej jest dużo jodu, dzięki rybom morskim, owocom morza i przetworom mlecznym. Jod jest istotnym pierwiastkiem zwłaszcza w fazie rozwoju organizmu. Niedobory jodu w tym okresie skutkują spowolnieniem rozwoju fizycznego dziecka oraz rozwoju umysłowego, co zwykle jest nieodwracalne. Więcej o roli jodu w organizmie – https://portaldlazdrowia.pl/jod-rola-i-znaczenie-w-organizmie/