De Su

Fascynujący świat mody

Zdrowie

Bylica pospolita – przyprawa i roślina lecznicza

Choć rośnie niemal wszędzie, jako roślina przyprawowa jest niemal zapomniana. Niektórzy kojarzą ją jeszcze jako roślinę leczniczą, choć i pod tym względem nie jest zbyt popularna. Mowa o bylicy pospolitej. Jej łacińska nazwa brzmi Artemisia vulgaris. Jest to rozłożysta bylina wyrastająca do ponad metra wysokości, o drobnych, żółtych lub czerwonych kwiatkach, osadzonych na szczytach pędów. Spotkać ją można przy drogach, na łąkach i nieużytkach. Często tworzy zwarte zarośla. W kuchni stosuje się świeże lub suszone listki, zebrane tuż przed kwitnięciem, gdy nie mają jeszcze zbyt wiele goryczy.

Dodaje się je do potraw o dużej ilości tłuszczu: pieczonych mięs, zwłaszcza baraniny, zup i sosów. W zielarstwie, natomiast, cenne są kwitnące pędy a także korzeń rośliny. Napar z bylicy stosuje się w celu pobudzenia trawienia oraz w chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego, gdyż działa rozkurczowo. Niektórzy zalecają ją również w nerwobólach i przy problemach z miesiączkowaniem. Zamiast naparu można przygotować nalewkę na spirytusie albo na winie, która również przyniesie ulgę w dolegliwościach. Skoro bylica rośnie wszędzie i nie trzeba wiele wysiłku by ją zebrać, warto poznać jej walory smakowe i zdrowotne.

Więcej o zdrowiu – https://portaldlazdrowia.pl/

Comments are Closed

Theme by Anders Norén